Documentaire: Een Oogje op Brabant – serie 2
Documentaire: Gebruikte stenen Noord Holland
Documentaire: Het begint bij de bodem
Documentaire: Historische moestuinen in Utrecht
Documentaire: Een Oogje op Brabant
Documentaire: Een Oogje op Gelderland
Documentaire: Venezia
Documentaire: Utrechtse architecten
Documentaire: Gebruikte Stenen Brabant
Documentaire: 90 jaar Sterrenberg, van instellingsterrein naar gewone woonwijk
Documentaire: Blauwdruk van een koude oorlog
Documentaire: Oude wegen
Documentaire: Gebruikte Stenen Gelderland
Documentaire: Gebruikte Gronden
Documentaire: Het Ritme van de stad. Klanken van het Utrechts Klokkenluiders Gilde
Documentaire: Gebruikte Stenen Utrecht
Documentaire: Do Schats Dagboek. Het geheim van een bakkersfamilie uit Utrecht
Documentaire: Ongehoord HARD
Documentaire: Kwaliteit van bestaan
Documentaire: De Vogelhof
Documentaire: Een gewoon leven in een gewone wijk
2024
Een oogje op Brabant - Serie 2
Johan van Kempen, producent en samensteller
Bart Grimbergen, regisseur en interviewer
Eigen productie in samenwerking met Omroep Brabant en Eye Filmmuseum
8 afleveringen
Voor ‘Een Oogje op Brabant’ openen de Nederlandse filmarchieven hun kluizen voor historisch filmmateriaal uit eerste helft 20ste eeuw. Een compilatie van verschillende soorten films, vaak zwartwit en nog zonder geluid, wordt op straat vertoond op een groot beeldscherm achter op een bus. Dit seizoen staat de bus in de gemeentes Meierijstad, Eindhoven, Vught en Land van Cuijk. Bij voorbijgangers leveren de beelden een keur aan herinneringen, anekdoten en bijzondere verhalen op. Een lokale historicus of kenner van het plaatselijke verleden geeft een toelichting bij enkele fragmenten. Een conservator van Eye Filmmuseum vertelt iets over een bijzonder fragment.
Filmfragmenten die op het scherm worden vertoond en waarover mensen worden geïnterviewd, zijn uit de eerste helft van de twintigste eeuw tot ongeveer de jaren zestig. Ze zijn afkomstig van: Eye Filmmuseum, Beeld en Geluid, BHIC / Brabant in Beelden, Open Beelden, RHCe (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven), Eindhoven in beeld, Audiovisueel Archief Gelderland, British Pathé.
De serie is uitgezonden in de periode september en oktober 2024.
De programmaserie wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de deelnemende gemeentes Meierijstad, Vught en Land van Cuijk, en van stichting Cultuur Eindhoven.
Gebruikte stenen Noord Holland
Johan van Kempen, producent en regisseur
Eigen productie in samenwerking met Noord Holland Media
Overal in Noord-Holland staan gemalen, fabrieken, pakhuizen en andere monumenten die herinneren aan de provinciale geschiedenis. In onbruik geraakte werkplaatsen van scheepswerf Willemsoord in Den Helder, de voormalige suikerfabriek in Halfweg, de oude groenteveiling in Blokker of de Handelskade in Noord-Scharwoude; vaak plekken die niet meer nodig zijn in de functie waar ze oorspronkelijk voor zijn gebouwd. Herbestemming voor wonen, werken, horeca of recreatie maakt dat die bijzondere plekken verankerd blijven in het landschap.
In navolging van de regionale omroepen in Utrecht (2016), Gelderland (2018) en Noord-Brabant (2020/21) zond NH Media in het voorjaar van 2024 acht afleveringen uit. Centraal stond het industrieel erfgoed in de gemeentes Haarlemmermeer, Dijk en Waard, Hoorn en Den Helder. Presentator van de programma’s was Laura Osinga. Het programma is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie, het Cultuurfonds en de vier gemeentes.
Link naar afleveringen Beeldweb
Link naar afleveringen Noord Holland Media
2023
Het begint bij de bodem - Een jaar op de historische moestuin Vollenhoven
Regie en productie: Johan van Kempen
Ralph de Lange: camerawerk, dronebeelden, montage en kleurcorrectie
Eugène de Groot: geluid
Deze documentaire van 67 minuten is een productie van stichting Geschreven op het Scherm. Beeldland is betrokken bij de realisatie via Johan van Kempen als regisseur en producent. De film volgt het verstrijken van de seizoenen op de moestuin.
Bij de meeste historische buitenplaatsen en landgoederen in de provincie Utrecht werden vroeger grote moestuinen aangelegd. Daarin werden groenten geteeld en bloemen gekweekt voor de eigen behoefte van de eigenaren. Op Landgoed Vollenhoven in De Bilt bestaat de historische moestuin nog. Van september 2022 tot augustus 2023 volgde regisseur Johan van Kempen met een camerateam de tuinders Heleen Eilander en Thomas Verdel. Zij beheren samen met hun partners en een aantal vrijwilligers en stagiaires de tuin. In de ommuurde historische moestuin staan enkele Rijksmonumenten, zoals bijzondere oude kassen en koude bakken.
De documentaire ging in première tijdens een openluchtvoorstelling op de moestuin zelf. De film is in drie delen uitgezonden door RTV Utrecht.
Historische moestuinen in Utrecht
Robbert Bleys:
regie, camerawerk en montage
Johan van Kempen: producent
In opdracht van de provincie Utrecht, de afdelingen Cultureel Erfgoed en Voedselagenda, zijn negen korte video’s gemaakt over uiteenlopende historische moestuinen bij voormalige buitenplaatsen, landgoederen of kastelen. De video’s onderstrepen het belang van het behoud van het cultureel erfgoed, maar ook de rol die deze moestuinen, waar vaak vrijwiligers meehelpen, in het streven naar duurzame voedselproductie dichtbij.
De gefilmde tuinen:
– Tuinderij Eyckenstein – Maartensdijk
– Parc Broekhuizen – Leersum
– Ridderhofstad Hindersteyn – Langbroek
– Theetuin Bartiméus – Doorn
– Slot Zuylen – Oud-Zuilen
– Kraaybeekerhof – Driebergen
– Landgoed Zuylestein – Leersum
– Moestuin De Haar – Haarzuilens
– Hof van Gunterstein – Breukelen
De videoportretten zijn via de provincie online te zien op relevante sites zoals van Landschap Erfgoed Erfgoed Utrecht en Utrecht Altijd. Ook zijn ze te zien op RTV Utrecht. De documentaire was voor het eerst te zien tijdens een openluchtvoorstelling op moestuin Vollenhoven in De Bilt.
2022
Een oogje op Brabant
Johan van Kempen, producent en samensteller
Bart Grimbergen, regisseur en interviewer
Eigen productie in samenwerking met Omroep Brabant en Eye Filmmuseum
8 afleveringen
In deze serie televisiedocumentaires komt Brabant uit de eerste helft van de twintigste eeuw tot leven door middel van historische filmfragmenten over Bergen op Zoom, Helmond, Tilburg en Breda. Bij een groot beeldscherm achter op een Volkswagenbusje interviewt onze cameraploeg voorbijgangers die naar oude beelden uit hun stad of dorp kijken. Hun spontane reacties leveren interessante, grappige en ontroerende gesprekken op. Een cultuurhistoricus of stadsgids licht de lokale geschiedenis toe aan de hand van enkele inhoudelijke thema’s die uit deze fragmenten naar boven komen.
Een aantal filmbeelden is bekend van online websites of archieven zoals Beeld en Geluid, Stadsarchief Breda of via Open Beelden, maar er zijn ook speciaal voor deze serie films gedigitaliseerd die voor het eerst in misschien wel 80 jaar te zien zijn. Een filmdeskundige van Eye geeft uitleg bij enkele bijzondere films.
De serie is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente Bergen op Zoom, gemeente Helmond, het Erfgoedfonds Tilburg en stichting Jacques de Leeuw. Het is een productie van Beeldland. Met dank aan stichting Geschreven op het Scherm.
Johan van Kempen, producent en samensteller
Bart Grimbergen, regisseur en interviewer
Eigen productie in samenwerking met Omroep Gelderland en Eye Filmmuseum
8 afleveringen
In deze serie televisiedocumentaires komt Gelderland uit de eerste helft van de twintigste eeuw tot leven door middel van historische filmfragmenten. Bij een groot beeldscherm achter op een Volkswagenbusje interviewt onze cameraploeg voorbijgangers die naar oude beelden uit hun stad of dorp kijken. Hun spontane reacties leveren interessante, grappige en ontroerende gesprekken op. Een cultuurhistoricus of stadsgids licht de lokale geschiedenis toe aan de hand van enkele inhoudelijke thema’s die uit deze fragmenten naar boven komen.
Een aantal filmbeelden is bekend van online websites of archieven zoals Beeld en Geluid, Audiovisueel Archief Gelderland of via Open Beelden, maar er zijn ook speciaal voor deze serie films gedigitaliseerd die voor het eerst in misschien wel 80 jaar te zien zijn. Een filmdeskundige van Eye geeft uitleg bij enkele bijzondere films.
De serie is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeentes Zaltbommel, Apeldoorn, Harderwijk, Arnhem, Winterswijk en Nijmegen. Ook heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland een donatie verstrekt, met dank aan stichting Geschreven op het Scherm.
2021
Venezia
La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers
Monique Lesterhuis, regisseur
Johan van Kempen, productie
Lengte circa 45 minuten.
Een productie van Stichting Geschreven op het Scherm waarvoor Beeldland de productie heeft verzorgd.
IJssalon Venezia, welke Utrechter heeft er niet ooit een ijsje gegeten en zich vergaapt aan het bijzondere interieur in de Voorstraat? In 1930 opent Guido De Lorenzo de eerste Italiaanse ijssalon in Nederland aan het Janskerkhof in Utrecht. De salon breidt zich daarna uit naar diverse locaties in de binnenstad. Wie kent niet de salon aan de Oudegracht of die aan de Voorstraat? Inmiddels staat de derde generatie De Lorenzo aan het roer van diverse ijszaken, niet alleen in Utrecht maar ook in Arnhem.
In 2011 gingen de deuren van de zaak op de Voorstraat dicht. Het logo, in iconische neonverlichting, ging uit… Maar niet voor altijd! Het Nederlands Openlucht Museum bouwde het interieur op in het museum om daarmee het verhaal te vertellen van de immigranten uit Italië, en hoe zij met hun komst de cultuur van de Hollanders veranderden. Wij gingen meer ijs eten en dronken ineens kopjes espresso.
De documentaire laat een prachtig tijdsbeeld zien door interviews met alle drie de generaties en aan de hand van oud beeldmateriaal.
De documentaire Venezia is geregisseerd door Monique Lesterhuis en geproduceerd door stichting Geschreven op het Scherm. De film is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Heinfonds, Carel Nengermanfonds, Fentener van Vlissingenfonds, Van Baarenstichting, het Provinciaal Utrechts genootschap, én dankzij ruim 100 donaties via voordekunst.nl.
Utrechtse architecten
Vier documentaires over architecten in de provincie Utrecht.
Jan Ketelaars, regie en montage
Johan van Kempen, regie en productie
4 films van 40 minuten
Vanaf eind 2019 tot en met begin 2021 zijn vier architecten uit de provincie Utrecht gevolgd door filmmakers Jan Ketelaars en Johan van Kempen. De architecten Johan Huibers (Veenendaal), Jan Poolen (Amersfoort), Carin ter Beek, Casper Schuuring (beiden Utrecht stad) zijn te zien op bouwlocaties en in hun kantoor. De architecten hebben niet alleen hun blik op de toekomst gericht, zij reflecteren ook op historische bouwstijlen en lokale architecten die vroeger de stad mede een gezicht hebben gegeven. Ook thema’s als stadsontwikkeling en duurzaamheid komen aan bod.
Johan Huibers van Huibers & Jarring Architecten, Veenendaal.
Huibers kantoor is gevestigd in de voormalige kantoor van de sigarenfabriek van Ritmeester. Aandacht is er in de film voor onder meer ‘Down Town’, een voormalige kerk in het centrum van de stad. Ook volgt de film hem bij de ontwikkelingen rondom de herbestemming van een schuilkerkje, Aller Erf, en de bouw van een huis in Elst (Utrecht). Daarnaast is er aandacht voor zijn betrokkenheid bij het architectuurcentrum Veenenaal en de uitreiking van een architectuurprijs.
Carin ter Beek van Blauw Architecten, Utrecht.
Ter Beek is met haar kantoor gevestigd in UCo (Utrecht Community) op het Wisselspoorterrein. Het is een voormalig NS-gebouw waarin nu meerdere bedrijven zijn gevestigd. Uitgebreid aandacht is er in de film voor de renovatie en herbestemming van het Jongerius-complex in Utrecht, de fabrikantenvilla en een oud fabriekspand. Daarnaast wordt ze geïnterviewd over eerder werk van haar bureau, zoals een wooncomplex in Amsterdam.
Casper Schuuring van Monk Architecten, Utrecht.
Het kantoor van Schuuring bevindt zich in de Werkspoorkathedraal. Werkspoor was een fabriek van onder meer treinen en bruggen, en het enorme gebouw is door hem getransformeerd tot een kantoor- en evenementenlocatie. Schuuring wordt over langere tijd gevolgd tijdens de bouw van een door hem ontworpen kantoor en showroom van bouwbedrijf DuraVermeer, achter The Wall.
Jan Poolen van Zeep Architecten, Amersfoort.
Poolen houdt kantoor in een voormalige fabriek van nummerplaten. De film volgt onder meer de bouw van ‘Eemerald’, een opmerkelijk gebouw aan diezelfde Eem. Poolen voelt zich als architect nauw betrokken bij de ontwikkeling en leefbaarheid van de stad. Hij zet zich in voor herbestemming van bestaande terreinen en gebouwen zoals op de Kop van Isselt, en voor circulariteit, het hergebruik van sloopmaterialen.
Financiering
Het documentaire vierluik is een productie van Beeldland in opdracht van stichting Parmando, een culturele internetzender. Het project wordt gerealiseerd i.s.m. RTV Utrecht en de architectuurcentra in Veenendaal, Amersfoort en Utrecht. De films ontvangen subsidies van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Provincie Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, de gemeente Amersfoort, het K.F. Heinfonds, het Boellaard Fonds en het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen.
2020/2021
Gebruikte Stenen Brabant
Hannelore Struijs presentator
Johan van Kempen, producent en regisseur
Eigen productie in samenwerking met Omroep Brabant.
12 afleveringen van 17 minuten.
Een serie televisiedocumentaires over Industrieel Erfgoed in de Noord-Brabant, een provincie met een rijk industrieel verleden. Presentator Hannelore Struijs bezoekt industrieel erfgoed zoals voormalige fabrieken die een herbestemming hebben gekregen voor wonen, werken of horeca. Maar het kan ook een directiekantoor zijn, een spoorwegcomplex of een waterzuiveringsinstallatie uit begin vorige eeuw. Ook komt ze bij fabrieken die nog volop draaien en die Rijksmonumenten op hun terrein hebben.
Hannelore interviewt mensen die zich inzetten voor dit industriële erfgoed. Historisch foto- en filmmateriaal schetst een tijdsbeeld. Architecten laten zien hoe ze de iconische complexen transformeren met respect voor het oorspronkelijk ontwerp.
Een wekelijkse rubriek gaat over Brabantse watertorens die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Wij werken samen met bouwkundestudenten van de Technische Universiteit Eindhoven, die vlogs maken over deze watertorens.
Beeldland werkt voor de productie samen met FIEN (Federatie Industrieel Erfgoed Nederland).
De serie wordt mede mogelijk gemaakt door steun van: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds, BOEi, de gemeentes ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg, Breda en Helmond, en stichting Cultuur Eindhoven, stichting Jacques de Leeuw en stichting Mommerskwartier.
2018
90 jaar Sterrenberg, van instellingsterrein naar gewone woonwijk
Victorine Lutz research en regie
Een productie in opdracht van Abrona. Een tweedelige versie hiervan is uitgezonden op RTV Utrecht op 18 en 25 november 2018.
Hoe ga je om met mensen met een verstandelijke beperking? Daarover werd vroeger heel anders gedacht dan tegenwoordig. Mensen met een beperking worden als het even kan niet meer weggestopt in een instelling, ver weg van de samenleving. Daarover gaat de docu ’90 jaar Sterrenberg, van instellingsterrein naar gewone woonwijk’. Het eerste deel beschrijft de geschiedenis van 1928 tot en met de jaren zeventig. In de jaren 60 en 70 verandert de kijk op gehandicaptenzorg. Op Sterrenberg betekent dat: kleinere groepen, meer aandacht voor het individu. Op het terrein worden paviljoens gebouwd: de patiënten worden huisgenoten en krijgen veel meer een eigen leven.
Blauwdruk van een koude oorlog
Johan van Kempen, regisseur.
Ralph de Lange camera.
Harald van de Sanden vormgeving en montage.
Een productie in opdracht van de provincie Utrecht. Een tweedelige versie hiervan is uitgezonden op RTV Utrecht op 21 en 28 oktober 2018.
De film is een zoektocht naar gebouwen en bouwwerken in de provincie Utrecht die in de jaren ‘50 – ’80 gebouwd of verbouwd zijn in het kader van de Koude oorlog. Vaak beschikken ze over een schuilkelder of andere bomvrije ruimtes. Het gaat om gebouwen met een militaire of civiele (Bescherming Bevolking) functie. Vanuit diverse achtergronden vertellen mensen over de geschiedenis van deze locaties en artefacten. Aangevuld met historisch materiaal zoals foto’s en fragmenten uit onder meer Polygoonjournaals, geeft dit alles een boeiend tijdsbeeld.
Oude Wegen
Roel Wijngaards – de Meij, regie, camera, montage
Een productie in opdracht van de provincie Utrecht.
Voor een symposium over de wegenstructuur in de provincie Utrecht zijn enkele korte videoproducties gemaakt over historische wegen die door de provincie lopen: de Route Napoleon (Abcoude – Meerkerk), de Via Regia (Utrecht – Rhenen) en de Weg der Weegen (De Bilt – Amersfoort).
Gebruikte Stenen Gelderland
Alberto Radstake presentator
Johan van Kempen, producent en regisseur
Eigen productie in samenwerking met Omroep Gelderland
6 afleveringen
Een zesdelige televisiedocumentaire over Industrieel Erfgoed in de Provincie Gelderland. Presentator Alberto Radstake bezoekt een reeks bijzondere gebouwen met een rijke industriële geschiedenis. Hij interviewt mensen die zich inzetten voor dit industriële erfgoed. Historisch materiaal schetst een tijdsbeeld. Architecten laten zien hoe ze de iconische complexen, met respect voor het oorspronkelijk ontwerp – transformeren.
Beeldland werkt voor de productie samen met FIEN, Erfgoed Gelderland en Stieneo. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door steun van: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven en Casterenhoeve.
Gebruikte Gronden
Mari Carmen Oudendijk, presentator
Johan van Kempen, producent en regisseur
Eigen productie in samenwerking met RTV Utrecht
5 afleveringen
Een vijfdelige televisiedocumentaire over het agrarische landschap in de provincie Utrecht. Presentatrice Mari Carmen gaat de boer op in de Lopikerwaard, de Utrechtse Heuvelrug, het Kromme Rijngebied, de Gelderse Vallei en de laagveengebieden in het noordwesten van de provincie. Verder zit er in elke aflevering een reportage over een karakteristieke boerderij voor die streek, en een portret van iemand die zich voor zijn werk of hobby bezig houdt met het agrarisch cultureel erfgoed.
Beeldland werkt voor de productie samen met Boerderijen Stichting Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en Utrecht altijd.nl.
De serie wordt mede mogelijk gemaakt door steun van: Provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, K.F. Heinfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Waterschap Amstel Gooi en Vecht. Met dank aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
2017
Het Ritme van de stad
Klanken van het Utrechts Klokkenluiders Gilde
Victorine Lutz, regisseur.
Lengte 26 minuten.
Utrecht is wereldwijd toonaangevend als het gaat om luidklokken. De binnenstad kent een indrukwekkende verzameling van 58 luidklokken, waarvan er twintig ouder zijn dan 400 jaar. Het Utrechts Klokkenluiders Gilde is een vereniging van ruim 400 leden die zich inzet voor het handmatig luiden van klokken. Dat doen in Utrecht op negen luidplekken ruim tachtig klokkenluiders die jaarlijks meer dan duizend luidingen uitvoeren. Deze documentaire geeft een beeld van de vele activiteiten van het Gilde en de passie waarmee de leden deze hobby beleven.
2016
Gebruikte Stenen Utrecht
Nadya Sewradj, presentator.
Johan van Kempen, producent en regisseur.
Eigen productie i.s.m. Stichting Usine en RTV Utrecht.
4 afleveringen
Een documentair vierluik over industrieel erfgoed in de provincie Utrecht. Presentatrice Nadya Sewradj bezoekt tientallen historische gebouwen en fabrieken uit met name eerste helft vorige eeuw. Van een oude steenfabriek tot een sigarenfabriek die is omgebouwd tot kantoor, en van een ruim 100 jaar oud waterpompstation tot aan voormalige werkplaatsen van de NS die een nieuwe bestemming hebben gekregen.
2014
Do Schats Dagboek
Het geheim van een bakkersfamilie uit Utrecht.
Johan van Kempen, producent.
Jos Meijs, regisseur.
Eigen productie Beeldland.
Documentaire van Jos Meijs over deze beroemde Utrechtse bakkersfamilie. Arnold Schat, één van de zonen van oprichter Do Schat, bezoekt met zijn kleindochter Puck een paar plekken in Utrecht die met de familiegeschiedenis te maken hebben. Een oorlogsdagboekje van zijn ouders speelt daarbij een belangrijke rol. Uitgezonden door RTV Utrecht. Het Nederlands Volksbuurtmuseum in Utrecht wijdde er een tentoonstelling aan.
2011
Ongehoord HARD
Ton Panken, regisseur.
Johan van Kempen, producent.
Hans Troost, research.
De film is gemaakt met subsidie van de Hoorstichting, SKFV en NVVS. Première januari 2012.
Documentaire over zangeres en zanglerares Gaby Kaihatu, die net als veel professionele muzikanten kampt met gehoorproblemen zoals tinnitus en oorsuizen. De film volgt Gaby tijdens enkele optredens, repetities en lessen, en laat de impact zien van de onzichtbare maar heftige problematiek van gehoorschade onder muzikanten.
2005
Kwaliteit van bestaan
Ton Panken, regie en samenstelling.
Johan van Kempen, producent.
In opdracht van LSR, Landelijk Steunpunt cliënten Raden
Documentaire over het uitvoeren van een onderzoek naar de kwaliteit van bestaan in een woonvorm voor lichamelijk gehandicapten in Rheden.
De Vogelhof
Monique Lesterhuis, regie.
Johan van Kempen & Kees Groenewoud, producenten.
In opdracht van Humanitas DMH.
Documentaire over de Vogelhof, een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke handicap en gedragsproblemen in een gewone wijk in het Groningse Ter Apel. Een jaar lang is het wel en wee van de bewoners en hun begeleiders gevolgd door onze cameraploeg. Het resultaat is een uniek en indringend verslag van een bijzonder project.
2004
Een gewoon leven in een gewone wijk
Ton Panken, regie en samenstelling.
Johan van Kempen, producent.
In opdracht van LSR, Landelijk Steunpunt cliëntenRaden.
Documentaire over mensen met een zwaar lichamelijke handicap die vanuit een residentiële instelling zelfstandig gaan wonen.